Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

«Έσκασε» και άλλη ΜΚΟ για απάτη 2,5 εκατ. ευρώ

Νέα απάτη σε βάρος του Δημοσίου από Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, που εμφανιζόταν ως σωματείο εθελοντών πυροσβεστών και διακομιδής τραυματιών, και η οποία φέρεται ότι αποκόμισε ποσό μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ, ήρθε στο φως λίγες μόνο ημέρες μετά την υπόθεση της ΜΚΟ για τις νάρκες.



Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνιάστηκε υπόθεση κακουργηματικής απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ενεργητικής δωροδοκίας από εθελοντική οργάνωση... 
μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία κατάφεραν να αποσπάσουν, από το 2000 ως και σήμερα, με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών, από Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Μάλιστα ο πρόεδρος της οργάνωσης κατηγορείται ότι προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει Αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσο για το πως έπειθαν δήμους και επιχειρήσεις να τους ενισχύσουν οικονομικά σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής είχαν παρουσιαστεί ως Σωματείο που ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών. Ωστόσο, η δικογραφία αναφέρει ότι είχαν παρουσιάσει ψευδή εικόνα, τόσο για το νομοθετικό πλαίσιο όσο και τις δυνατότητες του σωματείου.

Επίσης είχαν παρουσιάσει ψευδή εικόνα για τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους. Τα παραπάνω οχήματα είχαν παραχωρηθεί στο σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εθελοντικής Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου