Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μάχη Ρωσίας - ΗΠΑ στις "στάχτες" της Ουκρανίας


Με συμφωνίες και αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζεται το δράμα της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του, βλέποντας ωστόσο -αυτή τη φορά- τους οπαδούς του Γιανουκόβιτς να παίρνουν τη σκυτάλη των διαδηλώσεων.



Ανακαλεί τον πρεσβευτή της η Ρωσία

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την ανάκληση του ρώσου πρεσβευτή της στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρεσβευτής θα επιστρέψει στη Μόσχα για συζητήσεις σχετικά με την «χειροτέρευση» των συνθηκών στο Κίεβο, μετά την φυγή Γιανουκόβιτς.

«Λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και την ανάγκη να υπάρξει μια συνεκτική ανάλυση της κατάστασης, ελήφθη η απόφαση να ανακληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουκρανία στη Μόσχα για διαβουλεύσεις», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι οι αντίπαλοι του  Γιανουκόβιτς δεν τήρησαν τη συμφωνία για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης που υπέγραψαν την Παρασκευή και κατέλαβαν την εξουσία.

Στην δεύτερη επικοινωνία τους τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Λαβρόφ είπε στον Κέρι ότι «το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να φροντίσουμε για την πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας για την επίτευξη της οποίας μεσολάβησαν τρεις ΥΠΕΞ κρατών μελών της ΕΕ, ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ουκρανική αντιπολίτευση παραβιάζει τη συμφωνία, έχοντας στην πράξη καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο, αρνούμενη να αφοπλιστεί και συνεχίζοντας να βασίζεται στη βία».

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ρωσία

Ένα χαρακτηριστικό  του τεταμένου κλίματος ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία αποτυπώνεται και στη δήλωση της Σούζαν Ράις, Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ομπάμα, η οποία το απόγευμα της Κυριακής είπε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα διέπραττε ένα «βαρύ σφάλμα» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Τόνισε δε πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ η Ουκρανία να διαιρεθεί.

Μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείσα για το σενάριο η Ρωσία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει μια κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στη Μόσχα.

Συμφωνία με Ρωσία ανακοίνωσε η καγκελαρία της Γερμανίας
Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε συμφωνία μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο.

«Οι δύο (ηγέτες) συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει σύντομα μία κυβέρνηση που μπορεί να δράσει και ότι η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να διαφυλαχθεί», ανέφερε ο Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ και ο Πούτιν υπογράμμισαν επίσης ότι η σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί «κοινό συμφέρον, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό».

Ρωσία: Καλή επιτυχία με το ΔΝΤ, Ουκρανία

Πριν από το τηλεφώνημα Μέρκελ-Πούτιν, η ρωσική πλευρά προχώρησε σε μια σκωπτική δήλωση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποσαφήνισε πως δεν πρόκειται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις του Σαββάτου.

«Η Ουκρανία θα πρέπει να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ, τους ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα», είπε στην ανακοίνωση του ο Άντον Σιλουάνοφ.

Υπενθυμίζεται πως προ δύο εβδομάδων, ο Πούτιν είχε υποσχεθεί οικονομική βοήθεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον έκπτωτο πρόεδρο Γιανούκοβιτς, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά τη δεινή οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας εδώ.

Στο Κίεβο η Άστον για την οικονομία

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Κίεβο, όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της Ουκρανίας.

Η Άστον «αναμένεται να συναντηθεί με παράγοντες κλειδιά και να συζητήσει σχετικά με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί μια διαρκής λύση στην πολιτική κρίση και να ληφθούν μέτρα σταθεροποίησης της κατάστασης της οικονομίας», σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΕ, που αναφέρεται σε μια πιθανή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ΕΕ «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε η Άστον, η οποία κάλεσε τους Ουκρανούς ηγέτες να δράσουν «με υπεύθυνο τρόπο» για να διαφυλάξουν την «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.

Διαδηλώσεις υπέρ Γιανουκόβιτς
Όλο αυτό το διπλωματικό «παιχνίδι» ανάμεσα στις τρεις δυνάμεις λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν νέο γύρο αναταραχών, μετά τη φυγή του φιλορώσου πρώην προέδρου.

Για του λόγου το αληθές, περίπου 2,000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν «τους φασίστες που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο» μετά το κάλεσμα φιλορωσικών κινημάτων, στη Σεβαστούπολη, στα νότια της Ουκρανίας, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

«Οι φασίστες έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο!» φώναζε ένας εκφωνητής από ένα μεγάφωνο ενώ διέσχιζε με αυτοκίνητο την πόλη.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία, μετά το κάλεσμα του Ρωσικού Συνασπισμού (Russia Bloc), και άλλων φιλορωσικών οργανώσεων.

Κάποιοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες και άλλοι εκείνες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Η νέα ηγεσία θέλει να στερήσει από τους Ρώσους τα δικαιώματά τους και την ιθαγένειά τους» προειδοποίησαν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αναφερόμενοι στους ρωσόφωνους Ουκρανούς.

Πάντως, την Κυριακή, ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος, στενός συνεργάτης της Γιούλια Τιμοσένκο, ο Αλεξάντερ Τσουρτσίνοφ, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση μέχρι τις εκλογές της 25ης Μαϊου.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν την ενδιαφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός.


Εδώ Μαϊντάν

Στη θρυλική πλέον πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, οι ρυθμοί τείνουν να αποκτήσουν την πρότερη κανονικότητα, ωστόσο πολλοί είναι οι διαδηλωτές που συνεχίζουν να παρίστανται, ακούγοντας ομιλίες και παρακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις.

Ευχή όλων είναι να μην μετατραπούν και πάλι οι κεντρικοί δρόμοι της ουκρανική πρωτεύουσας σε εμπόλεμη ζώνη, διάσπαρτη με πτώματα και ποτάμια αίματος... Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, οι νεκροί από την περασμένη Τρίτη, οπότε και ξεκίνησαν τα πιο αιματηρά επεισόδια, ανέρχονται σε 88.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου