Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

"Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης" η υποδιοικήτρια στο "Αττικόν" αλλά έχει και δεύτερη εργασία!


Η ιστορία του νοσοκομείου Αττικόν είναι «πονεμένη» εδώ και πολλά χρόνια. Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί ωστόσο νέες πρωτοφανείς καταστάσεις. Φαίνεται μάλιστα ότι ο κύκλος των προβλημάτων δεν έκλεισε με την απομάκρυνση της διοίκησης Λαμπίρη που είχε τοποθετηθεί το 2010 επί κυβέρνησης Παπανδρέου...

Κατά τη διανομή των διοικήσεων των (ανά την Ελλάδα) νοσοκομείων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πριν από μερικούς μήνες, η Χαριλάου Τρικούπη (που κατά τα λοιπά είναι άδεια και αραχνιασμένη) τοποθέτησε ως αναπληρώτρια διοικήτρια στο Αττικόν την κ. Λαμπρινή Καρπούζου. Όμως οι αυλικοί του Ευάγγελου Βενιζέλου που την πρότειναν (εκθέτοντας τελικά και τον ίδιον!) ως καθηγήτρια ΤΕΙ για τη θέση αυτή, «αγνόησαν» ένα... πρώτο σοβαρό κώλυμα που αντιμετώπιζε. Η ίδια είχε εργαστεί και στο παρελθόν επί διοίκησης Ροϊλού (με αδιευκρίνιστη εργασιακή σχέση) στο ίδιο νοσοκομείο, ενώ ως στέλεχός του είχε μιλήσει για το Real-Estate των Νοσοκομείων και σε εκδήλωση στην Κέρκυρα το 2007. Όμως ο νόμος ορίζει σαφώς ότι «δε δύναται να κατέχει θέση Διοικητή ή Αναπληρωτή Διοικητή Νοσοκομείου, όποιος είχε ή έχει εργαστεί ή υπηρετήσει στο Νοσοκομείο αυτό». Πώς ξεπεράστηκε επομένως ο περιορισμός αυτός;

Τελικώς, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε στις 26 Νοεμβρίου 2013 τον διορισμό της κ. Καρπούζου ως «πτυχιούχου του τμήματος δημόσιας διοίκησης του Παντείου» στη θέση της Αναπληρώτριας Διοικήτριας «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με τριετή θητεία».

Παρά ταύτα, και αυτό το σκέλος παρουσιάζει προβλήματα. Αν και «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» η κ. Καρπούζου εμφανίζεται ότι συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ).

Συγκεκριμένα, στις 3 Φεβρουαρίου 2014 ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Χ. Κοκκώσης υπογράφει απόφαση με την οποία δίνονται συνολικά 916.341 ευρώ «για την παροχή εκπαιδευτικού έργου μελών ΣΕΠ για την χρονική περίοδο 01/01/2014 – 31/01/2014». Στη σχετική κατάσταση εμφανίζεται και το όνομα της αναπληρώτριας διοικήτριας του Αττικόν κ. Λ. Καρπούζου για το ποσό τον 853 ευρώ που αντιστοιχεί στον μήνα Ιανουάριο 2014.

Επίσης, έχει προηγηθεί άλλη απόφαση του κ. Κοκκώση, στις 22 Ιανουαρίου 2014, που καθορίζει τις συναντήσεις μελών του ΣΕΠ του Πανεπιστημίου με φοιτητές για το διάστημα 24-26 Ιανουαρίου. Σε αυτήν την απόφαση, η κ. Καρπούζου εντέλλεται να κάνει τη δική της συνάντηση, τετράωρης διάρκειας με τους φοιτητές, στις 25 Ιανουαρίου στην Πάτρα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των μελών ΣΕΠ για «ομαλότερη πορεία διεξαγωγής των σπουδών».

Δημιουργείται επομένως το ερώτημα πώς επιτρέπεται στην κ. Καρπούζου να ασκεί και δεύτερη δραστηριότητα αν και ορκίστηκε ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης; Θα μπορούσε να την ασκεί αμισθί; Αυτό όμως δεν προκύπτει από τις αποφάσεις του κ. Κοκκώση που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Σε κάθε περίπτωση ο νόμος ορίζει σαφώς ότι και για τους πανεπιστημιακούς (αν ήθελε θεωρηθεί ως παραπλήσια η ιδιότητα της συνεργαζόμενης με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο) επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων τους όταν διορίζονται διοικητές ή αναπληρωτές διοικητές σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ποια εξήγηση επομένως υπάρχει; Και αν έχει βρεθεί κάποιο παράθυρο που καθιστά τη διπλή απασχόληση νομότυπη για έναν δημόσιο λειτουργό, πόσο δεοντολογικό και ηθικό είναι κάτι τέτοιο ιδιαίτερα αυτή την εποχή; Πάντως το θέμα έρχεται και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Βασ. Καπερνάρου.


neakeratsiniou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου