Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Αντιδράσεις για την εισβολή της αστυνομίας στα σχολεία


Έντονες είναι οι αντιδράσεις που για το έγγραφο  που στάλθηκε από τη ΓΑΔΑ και με το οποίο δίνεται η εντολή για την καταγραφή των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας των Αστυνομικών Διευθύνσεων καθώς και για τη διενέργεια επισκέψεων και επαφών με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Σχετική ανακοίνωση για το έγγραφο της Αστυνομίας έχει εκδώσει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας που αναρωτιέται από πότε στα σχολεία έχουν αρμοδιότητα τα Αστυνομικά Τμήματα.
Ακολούθησαν κι άλλοι φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους σχετικά με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

ΣΥΡΙΖΑ: “Παραβίαση των δικαιωμάτων των μαθητών”

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια μέσω του τομεάρχη Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Τσουκαλά, κάνει λόγο για το γεγονός πως η “εμπλοκή της αστυνομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία συνιστά κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των μαθητών, της προσωπικής τους υπόστασης, ενώ δεν συνάδει με τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματός μας και το υποτιθέμενο κράτος δικαίου”.

ΠΑΣΟΚ: Αρμοδιότητα του Υπ. Παιδείας η εποπτεία των σχολείων

Σχετικά με το θέμα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως η συλλογή στοιχείων στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και γενικότερα η εποπτεία των σχολείων αποτελεί και πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας.
“Η απρόκλητη ανάμειξη οποιουδήποτε άλλου φορέα είναι καταδικαστέα και μας βρίσκει απολύτως αντίθετους», τονίζει το ΠΑΣΟΚ στη σχετική ανακοίνωση ενώ σημειώνει πως “Θέματα που έχουν σχέση με το απαράδεκτο φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία μπορεί να πρέπει να επιλύονται από την εκπαιδευτική κοινότητα, με μέτρα παιδαγωγικής κυρίως φύσεως’,

ΔΗΜΑΡ: Να δοθούν εξηγήσεις

Από τη μεριά της, η Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνει πως “Οι καταγγελίες για επισκέψεις της αστυνομίας σε σχολεία και για προληπτικές κλήσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα αναβιώνουν μνήμες εποχών που η ελληνική κοινωνία θέλει να ξεχάσει”, ενώ καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις.

Η απάντηση της ΓΑΔΑ

Εν τω μεταξύ, η ΓΑΔΑ με ανακοίνωσή της απαντά ότι η κλήση μαθητών στο Α/Τ Κερατσινίου πραγματοποιείται σε εκτέλεση παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, η οποία “αφορά προκαταρκτική εξέταση προς εξακρίβωση των αδικημάτων της παράνομης βίας, της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, σε σχολεία που τελούσαν στο παρελθόν υπό κατάληψη”.
Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας, “η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει λήψη καταθέσεων και υποβολή των σχετικών δικογραφιών, με τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις”.
“Καθίσταται απόλυτα σαφές ότι το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ενεργεί, ως έχει νομική υποχρέωση, στο πλαίσιο της σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας και μόνο”, καταληγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου