Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Εγκεφαλική βλάβη στα παιδιά - αποτέλεσμα από τις πάρα πολλές χημικές ουσίες


Οι ανεξέλεγκτες τοξικές χημικές ουσίες στα σπίτια και καταναλωτικά αγαθά προκαλούν μια «σιωπηλή επιδημία» βλάβης του εγκεφάλου στα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet.



Οι ανεξέλεγκτες τοξικές χημικές ουσίες στα σπίτια και καταναλωτικά αγαθά προκαλούν μια «σιωπηλή επιδημία» βλάβης του εγκεφάλου στα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet.

Ενώ η γενετική είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο σε νευρολογικά προβλήματα, μόνο το 30 έως 40 τοις εκατό των νευροαναπτυξιακών διαταραχών μπορεί να συνδέεται οριστικά με το οικογενειακό ιστορικό. "Υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες εκεί έξω που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να τραυματίσουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο", λέει ένας από τους ερευνητές Philip Landrigan, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος της κοινότητας και της προληπτικής ιατρικής στο Mount Sinai School of Medicine στη νέα Υόρκη - ένας από τους σημαντικότερους φορείς του κόσμου σχετικά με την περιβαλλοντική υγεία των παιδιών. "Και ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι μια σειρά από χημικές ουσίες σε προϊόντα καθημερινής χρήσης δεν έχουν επαρκώς δοκιμαστεί για να προσδιοριστεί το κατά πόσο είναι τοξικά για τον ανθρώπινο εγκέφαλο."

Στη νέα έκθεση, ο Δρ Landrigan και συγγραφέας του εντοπίστηκαν έξι χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές βλάβες στα παιδιά: ο μόλυβδος, ο μεθυλυδράργυρος, το αρσενικό, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια ( PCBs ) και το τολουόλιο που όπως είναι γνωστό συνεισφέρουν στην αύξηση των ποσοστών των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και οι μαθησιακές δυσκολίες.

Δείχνει όμως έξι ακόμα: Το μαγγάνιο, γι' αυτούς που ζουν κοντά σε εργασίες εξόρυξης, το τώρα- απαγορευμένο dichlorodiphenyltrichloroethane των φυτοφαρμάκων ( DDT ) κατά κύριο λόγο σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και το φθόριο.

Δύο πολύ σημαντικές νέες χημικές ουσίες που έχουν προστεθεί πρόσφατα και πρέπει να προσέξετε είναι οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες ( PBDE), επιβραδυντικά φλόγας που προστίθενται σε πλαστικά, αυτοκίνητα και ορισμένα είδη των επίπλων καθώς και τα φυτοφάρμακα. Οι PBDEs έχουν συνδεθεί από καιρό με προβλήματα θυρεοειδή και μαθησιακές δυσκολίες.

Η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία του καπνού δυστυχώς παραπλάνησε το κοινό για δεκαετίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των τοξικών χημικών ουσιών.

Ο Δρ Landrigan λέει ότι ανησυχεί για τα πολλά φυτοφάρμακα και για τις φθαλικές ενώσεις και τη δισφαινόλη Α, καθώς και οι δύο χημικές ουσίες που είναι πανταχού παρούσες και στα καταναλωτικά προϊόντα, πλαστικά και συνθετικά αρώματα. "Τα στοιχεία που έχουμε ολοένα αυξάνονται που αποδεικνύουν ότι οι χημικές ουσίες είναι τοξικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου".

Τοξικά Χημικά Αιτία Δια Βίου Βλάβης

Η νευρολογική βλάβη δεν είναι άμεσα εμφανής, γράφει ο Δρ Landrigan. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να μειώσουν το IQ κατά 10 μονάδες ή και λιγότερο, το δε οικονομικό κόστος είναι ανυπολόγιστο, αν δει κανείς τις δαπάνες που συνδέονται με δηλητηριάσεις από μόλυβδο και υδράργυρο κάθε χρόνο.

Τα προβλήματα δεν σταματούν όταν αρχίζει η εφηβεία. Το αντίθετο: Νευρολογικά προβλήματα στην παιδική ηλικία έχουν συσχετιστεί με εγκληματική συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών και αντικοινωνική συμπεριφορά σε εφήβους και ενήλικες. Ο Δρ Landrigan λέει ότι οι ερευνητές εξετάζουν εάν η έκθεση στα πρώτα χρόνια ζωής σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσο στην μετέπειτα ζωή.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για όλους αλλά ειδικά για την περίοδο εγκυμοσύνης:

Ελέγξτε το σπίτι σας για μπογιές με μόλυβδο. Συμβουλευθείτε ειδικό πως να την αφαιρέσετε με ασφάλεια.

Να τρώτε οργανικά . Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να κρατήσετε τα φυτοφάρμακα μακρυά από τη διατροφή σας.

Τρώτε ασφαλή θαλασσινά. "Η κατανάλωση ψαριών είναι σημαντική κατά την εγκυμοσύνη. Είναι πραγματικά τροφή του εγκεφάλου", λέει . "Το πρόβλημα είναι να μην τρώτε ένα οποιοδήποτε ψάρι που θα μπορούσε να σας εκθέσει σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου και PCB - δύο χημικές ουσίες που έχουν την τάση να πηγαίνουν χέρι- χέρι, χωρίς να σας δίνει ευεργετικά ωμέγα -3 λιπαρά οξέα".

Γίνετε ακτιβιστής . "Το άλλο πράγμα που οι γονείς πρέπει να κάνουν είναι να θυμούνται ότι είμαστε πολίτες " προσθέτει ο Δρ Landrigan. "Θα πρέπει να αρχίσετε να απαιτείτε ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτή η χώρα (αναφέρεται στις ΗΠΑ, αλλά το ίδιο ισχύει και για την Ε.Ε.) να αφήνει ανεξέλεγκτες χημικές ουσίες να μπαίνουν σε τρόφιμα, καλλυντικά και προϊόντα". [πηγή: rodalenews.com]

Και φυσικά αυτό που λείπει από το άρθρο δεν είναι άλλο από το παγκόσμιο και πολύ σοβαρό φαινόμενο που λέγεται χημικοί αεροψεκασμοί, αλλά και στα περισσότερα εμβόλια που είναι γεμάτα χημικά και υπεύθυνα για την ολοένα αυξανόμενη ελλειμματική προσοχή.

Σήμερα που όλη Ελλάδα θρηνούσε τον Σάκη Μπουλά και μιλούσε γι΄αυτόν, ίσως να μην γνώριζε ότι στο Βόλο έφυγε η Αλεξάνδρα, ετών 4, από καρκίνο. Κι ένα άλλο κοριτσάκι μόλις 12, έφυγε στη μέση της μέρας από το σχολείο της για να κάνει εξετάσεις για όγκο. Και πόσα άλλα παιδάκια που δεν τα παίρνουμε χαμπάρι γιατί δεν είναι διάσημα, δεν έχουν προλάβει να γίνουν διάσημα.

Ενημερώσου κι ενημέρωσε κι εσύ με τη σειρά σου, γιατί η γνώση δεν πρέπει να μένει εγωιστικά σε σένα. Γίνε "ψείρας" σε σχολαστικότητα για το τι θα φάει και πως θα περάσει την καθημερινότητα του ένα παιδί, από τι οδοντόπαστα θα χρησιμοποιήσει, αν θα τυλίξει το σάντουιτς σε αλουμίνιο, από τι είναι φτιαγμένο το ρούχο του κλπ Δόξα το Θεό, αν αρχίζεις να ψάχνεις υπάρχουν πολλές πηγές πλέον ενημέρωσης και οι σύλλογοι γονέων, η λαϊκή, το μάρκετ, το κομμωτήριο κλπ και φυσικά ο χώρος εργασίας προσφέρονται για ανταλλαγή γνώσης. 

Και αλήθεια... αν κάθε φορά που ο καθένας από μας έβλεπε ένα αεροπλάνο να πετάει στον ουρανό και να αφήνει εκείνες τις τεράστιες απειλητικές λευκές ουρές, έπαιρνε τηλέφωνο το ΓΕΑ ή το Υγείας ή το Περιβάλλοντος ή το Αμύνης, ή έστελνε ομαδικά γράμματα διαμαρτυρίας, πόσο λέτε να συνεχιζόταν αυτή η ιστορία; Με το 'μπα δεν νομίζω να μας ψεκάζουν, ή και τι να κάνουμε τώρα τίποτα δεν γίνεται' φυσικά δεν πρόκειται να γίνει κάτι. 

Γίνε πρώτα εσύ η αλλαγή που θες να δεις στο μέλλον, ώστε τα παιδιά να έχουν μέλλον και να είναι ένα που τους αξίζει.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου