Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Παρέμβαση υπουργού για τον τυφλό αριστούχο που «έκοψε» το ΑΠΘ

Πρόκειται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στην εισαγωγή ΑμεΑ

Ο 18χρονος Αργύρης Κουμτζής είναι τυφλός και αριστούχος. Διαπρέπει από τα παιδικά του χρόνια στα μαθηματικά και το σκάκι και εύλογα αναζήτησε αντικείμενο σπουδών ανάλογο των μεγάλων ικανοτήτων του: το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.



Σύμφωνα με τον νόμο, το 5% των ΑμεΑ με υψηλή βαθμολογία εισάγονται στο τμήμα της επιλογής τους (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) χωρίς εξετάσεις αλλά το Φυσικό του ΑΠΘ δεν έκανε δεκτό τον αριστούχο τυφλό μαθητή. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο δίνει την ευχέρεια στο εκάστοτε ίδρυμα να αποφασίσει ποιες περιπτώσεις ΑμεΑ δεν κάνει δεκτές και λόγω της τυφλότητας ο Κουμτζής δεν έγινε δεκτός.

Ο πρόεδρος του τμήματος αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι το αντικείμενο έχει πολλά εργαστήρια και ένας τυφλός μαθητής δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών έστειλε υπόμνημα στον Αρβανιτόπουλο αναφέροντας ότι η απόφαση για τον Κουμτζή είναι αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική.

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας και πρόκειται να επανεξεταστεί άμεσα το καθεστώς εισαγωγής των φοιτητών με ειδικές ανάγκες, σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υιοθετηθούν ενιαία κριτήρια και δεν θα αποφασίζει κάθε σχολή, ανάλογα με την περίπτωση ΑμεΑ. 


athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου