Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Στο Άγιο Όρος ο Γιανουκόβιτς;


Την ώρα που εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για δολοφονίες διαδηλωτών, το ερώτημα πλέον είναι ένα: που βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς; 



Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα να εκδοθεί «ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης» του πρώην προέδρου της χώρας.


Ουκρανία

Μία πιθανή απάντηση είναι ο Γιανουκόβιτς να βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία. Όταν εγκατέλειψε το Κίεβο, ταξίδεψε 300 μίλια ανατολικά στο Χάρκοβο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σάββατο προσπάθησε να εγκαταλείψει τη χώρα, με το ιδιωτικό του αεροσκάφος. 

Ωστόσο, τη φυγή του εμπόδισαν οι συνοριοφύλακες, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν είχε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πετάξει. 

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Ντόνετσκ, όπου και ζει σε μία αποθήκη τριών ορόφων στην πόλη Βολνοβάνκα. 

Κριμαία

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανέφερε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς πέρασε από τη ρωσόφωνη Κριμαία, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ο πρώην πρόεδρος και η συνοδεία του πλέον έχουν μεταφερθεί οδικώς προς έναν προορισμό που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός, καθώς έχει «κόψει» όλα τα συστήματα επικοινωνίας.

Πιθανοί προορισμοί 

Σε περίπτωση που ο Γιανουκόβιτς κατόρθωσε να εγκαταλείψει την Ουκρανία, ο πιθανότερος προορισμός του θα ήταν είτε η Ρωσία είτε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με δηλώσεις του έχει ήδη ρίξει το φταίξιμο για τη βία στο Κίεβο στους διαδηλωτές, ενώ παρείχε απεριόριστη στήριξη στον Γιανουκόβιτς όσο ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας. 

Γεωργία

Επίσης, μία από τις χώρες στις οποίες ο Γιανουκόβιτς θα είχε εύκολη πρόσβαση είναι και η Γεωργία, χωρίς φυσικά να είναι βέβαιο ότι οι αξιωματούχοι της χώρας θα τον δέχονταν σε περίπτωση που «χτυπούσε» την πόρτα τους. 

Βουλγαρία

Μία ακόμη επιλογή για τον πρώην πρόεδρο είναι και η Βουλγαρία. Ο πρόεδρος της χώρας ωστόσο αποκάλεσε την απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς «επανάσταση της δημοκρατίας», παρέχοντας με αυτό τον τρόπο στήριξη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. 

Ρουμανία

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Μπασέσκου δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί μετανάστες από την Ουκρανία της κρίσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι εννοούσε τον Γιανουκόβιτς και τη συνοδεία του. 

Στο Άγιο Όρος;

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ της χώρας, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας κατάφερε τελικά να διαφύγει και βρίσκεται στο Αγιον Ορος. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου