Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Κονσέρτο διαπλοκής με «πρώτο βιολί» τον Παπακωνσταντίνου!


Το πολυετές φαγοπότι φίλων και γνωστών της διαπλοκής που στελεχώνουν ακόμα και σήμερα το Μέγαρο Μουσικής καλούνται να πληρώσουν οι αγρίως φορολογούμενοι πολίτες, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία το Δημόσιο αναλαμβάνει να αποπληρώσει τα υπόλοιπα των τριών δανείων, συνολικού ύψους 229.277.251,32 ευρώ.
Τον δρόμο για να φορτωθούν οι πολίτες τα δάνεια του οργανισμού που διαχειρίζεται το Μέγαρο Μουσικής (ΟΜΜΑ) είχε ανοίξει ως υπουργός Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου, με ειδική ρύθμιση, στις αρχές του 2011. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε έναν επιπλέον λόγο να συνεχιστεί το πάρτι στο Μέγαρο Μουσικής, αφού μεταξύ των στελεχών περιλαμβανόταν και στενή φίλη της συζύγου του.

Κανένας έλεγχος

Ούτε τότε ούτε και τώρα είχε πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος στο Μέγαρο Μουσικής, όπως παραδέχτηκε προ εβδομάδων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Πιθανώς δεν γνωρίζει (αν και θα όφειλε) για τις παχυλές αμοιβές στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και για τις υπερωρίες οι οποίες επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό! Μάλιστα, υπάρχουν στελέχη του ΟΜΜΑ τα οποία, εν μέσω κρίσης, συνεχίζουν να λαμβάνουν απίστευτες αμοιβές, αλλά και να παίρνουν αυξήσεις μισθών, την ίδια στιγμή που ο οργανισμός αδυνατεί να πληρώσει τα υπέρογκα δάνεια. Μάλιστα, η συνολική επιχορήγηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (και Θεσσαλονίκης) για το 2013 έφτασε τα 6.000.000 ευρώ, χωρίς τις πρόσθετες δαπάνες για την πληρωμή τόκων και υπερωριών.

Ενα παράδειγμα είναι η διευθύντρια Συνεδρίων του Μεγάρου, η Βρετανίδα Κλερ Αμσελ, η οποία φέρεται ότι είναι στενή φίλη της Ολλανδής συζύγου του Γ. Παπακωνσταντίνου Γιακολίν Βίνκε. Η Κλερ Αμσελ αμειβόταν από το 2007 με περισσότερα από 100.000 ευρώ ετησίως, ενώ είχε τη δυνατότητα να παίρνει και άλλες δουλειές ως διοργανώτρια εκδηλώσεων ανά τον κόσμο. Μάλιστα, πήρε και αύξηση το 2009, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου προετοίμαζε τους πολίτες για την έλευση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία μισθοδοσίας της, που έχει στη διάθεσή της η «κυριακάτικη δημοκρατία», το 2007 είχε ετήσιες αποδοχές 102.494,50 ευρώ και το 2009 τις είδε να αυξάνονται κατά περίπου 15.000 ευρώ, αφού έλαβε 116.632,05 ευρώ από τον καταχρεωμένο οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής. Για την τετραετία 2007-2010, μάλιστα, το ποσό ανέρχεται συνολικά γύρω στα 450.000 ευρώ!

Την ίδια περίοδο, πάντως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρχίζει να ανέρχεται στην πολιτική σκηνή ως «αστέρι» του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τον χρίζει και υπουργό Οικονομικών το 2009, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Το αποκορύφωμα της δράσης του συνδέεται με τη «λίστα Λαγκάρντ», για την οποία ετοιμάζεται ήδη να καθίσει στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου κατηγορούμενος ότι (λίγο καιρό αφότου η οικογενειακή φίλη έκανε χρυσοφόρα καριέρα στο Μέγαρο) έσβηνε τα ονόματα των εξαδέλφων του Ελένης και Μαρίνας Παπακωνσταντίνου από το περίφημο στικάκι...

Είναι κοινό μυστικό ότι έπειτα από τον θάνατο του Χρ. Λαμπράκη (στα τέλη του 2009) και με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, το Μέγαρο Μουσικής κατέρρευσε. Οι μισθοί, όμως, παρέμειναν στα επίπεδα της εποχής των παχέων αγελάδων, όταν ο εμπνευστής του έπειθε ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες να καταθέτουν τον οβολό τους ως χορηγοί και τους υπουργούς Πολιτισμού να «καταθέτουν» έως και τον μισό ετήσιο προϋπολογισμό τους.

Τρελές αμοιβές

Οι αμοιβές της διευθύντριας Συνεδρίων είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ακόμα και σήμερα καταγράφονται περιστατικά προκλητικών μισθών στον ΟΜΜΑ, την ίδια στιγμή που φορτώνονται στις πλάτες των αφελών δάνεια περί τα 230.000.000 ευρώ. Μάλιστα, ο οργανισμός εμφανιζόταν επί χρόνια ως «ιδιωτικός φορέας», ώστε να μη δημοσιεύει τις δαπάνες του στη Δι@ύγεια, μολονότι ακόμα και για τις υπερωρίες επιβαρύνεται ο κρατικός Προϋπολογισμός. Μόνο για το 2013 είχε αποφασιστεί η πληρωμή περί των 300.000 ευρώ ως υπερωρίες στο προσωπικό, παρά το γεγονός ότι στην ουσία το Μέγαρο υπολειτουργεί και συνεπώς υπήρχε η δυνατότητα για ανακατανομή του προσωπικού σε βάρδιες κ.λπ. 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε προετοιμάσει το έδαφος ώστε τα χρέη του Μεγάρου να φορτωθούν στις πλάτες των πολιτών. Εξάλλου, μεταξύ των κερδισμένων θα ήταν και φιλικά πρόσωπα, όπως η διευθύντρια Συνεδρίων. Ετσι, στο άρθρο 45 του φορομπηχτικού νόμου 3943/2011 προβλεπόταν ότι «το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει απευθείας και εμπροθέσμως στη δανείστρια τράπεζα το ποσό της εκάστοτε οφειλής, σύμφωνα με τους όρους της δανειακής συμβάσεως, χωρίς δικαίωμα αναγωγής ή και συμψηφισμού» κατά του ΟΜΜΑ «και χωρίς εν γένει να διατηρεί αξίωση έναντι» του Μεγάρου Μουσικής «για την αναζήτηση οποιουδήποτε ποσού καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο εξ αυτής της αιτίας»! 

Επρόκειτο για δάνειο 95.000.000 ευρώ, το οποίο είχε συνάψει το 2007 ο οργανισμός του Μεγάρου ώστε να ολοκληρωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Με την απόφαση Παπακωνσταντίνου το Δημόσιο καλούνταν να πληρώνει απευθείας τις δόσεις στην Εθνική Τράπεζα. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι μέχρι τότε ο ΟΜΜΑ δεν είχε καταβάλει σχεδόν ούτε ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Είχε δηλώσει αδυναμία και είχε ήδη «δαγκώσει» το Δημόσιο με 2.640.000 ευρώ για να πληρώσει τις πρώτες δόσεις.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, αντί να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο, φόρτωσε το δάνειο στο Δημόσιο. Και στη Βουλή ο τότε υπουργός είχε με θράσος εκστομίσει το περίφημο: «Το Δημόσιο έτσι κι αλλιώς θα τα πληρώσει, η διαφορά είναι: ή τα πληρώνει με ανοιχτό το Μέγαρο ή τα πληρώνει με κλειστό το Μέγαρο... »


dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου