Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Έχουν ξεφύγει. Εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα αφεθούν ελεύθερα στον Παναμά

Εκατομμύρια GM κουνούπια που δημιουργήθηκαν σε Βρετανικά εργαστήρια πρόκειται να απελευθερωθούν στις ζούγκλες του Παναμά για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του δάγκειου πυρετού σε ανθρώπους .
Η ιδέα είναι ότι τα αρσενικά έντομα είναι σε μια αποστολή αυτοκτονίας μέσω του ζευγαρώματος τους με άγρια ​​θηλυκά πριν και εξασφαλίζοντας το θάνατο των απογόνων τους.


Αυτό, θεωρητικά, θα μειώσει τον αριθμό των άγριων κουνουπιών που είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση του Δάγκειου πυρετού που προκαλεί σοβαρά συμπτώματα όπως υψηλές θερμοκρασίες, μυϊκό πόνο και αιμορραγία.
Βρετανοί ακτιβιστές προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις με κίνδυνο απρόβλεπτες συνέπειες που θα μπορούσαν να χειροτερέψουν ασθένεια,
Φυσικά πίσω από τέτοια εγχειρήματα πάντα υπάρχουν συμφέροντα εταιρειών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η βρετανική εταιρεία Oxitec, που έχει δημιουργήσει τα γενετικά τροποποιημένα έντομα τα οποία, όπως ισχυρίζεται, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αντί των χημικών ουσιών για την προστασία των καλλιεργειών από τα παράσιτα.
Οι βρετανικές αρχές συζητούν μαζί τους την απελευθέρωση των ΓΤ εντόμων στα χωράφια ή θερμοκήπια του Ηνωμένου Βασιλείου για να μειώσουν τον αριθμό των παρασίτων.
Οι δοκιμές των ΓΤ κουνουπιών αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου στο Nuevo Chorillo, στην περιοχή Arraijan του Παναμά.
Έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, αλλά οι επικριτές ισχυρίζονται ότι καμία πληροφορία σχετικά με τα πιθανά μειονεκτήματα δεν έχουν δοθεί στο κοινό.
Picture
Οι επιστήμονες κάνουν έρευνα της εξάπλωσης της ασθένειας εδώ και χρόνια, χρησιμοποιώντας συχνά τους εαυτούς τους ως πειραματόζωα, ισχυρίζονται. Σίγουρα όμως ήταν κάποιοι από αυτούς σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή ανήλικοι ή ανήκαν σε κάποια άλλη ευπαθή ομάδα;
" Ο τοπικός πληθυσμός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απελευθέρωση μεγάλου αριθμού των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία τους και το περιβάλλον." Picture
Η Oxitec έχει ήδη κάνει τα πρώτα πειράματα αυτών κουνουπιών στα νησιά Κέιμαν το 2009-10 και στη συνέχεια ένα μικρότερο πείραμα στη Μαλαισία το 2010-11 . Και οι δύο χώρες έχουν σταματήσει περαιτέρω εξαπολύσεις. Πειράματα μεγάλης κλίμακας ξεκίνησαν στη Βραζιλία το Φεβρουάριο του 2011 και είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Ο διευθυντής του GeneWatch UK , Dr Helen Wallace, δήλωσε : «Ο τοπικός πληθυσμός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απελευθέρωση μεγάλου αριθμού των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία τους και το περιβάλλον.
-Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ποιος θα είναι υπεύθυνος αν κάτι πάει στραβά. Η Oxitec θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν προβλήματα, ή θα το βάλει στα πόδια; Οι αλλαγές στο φυσικό πληθυσμό θα μπορούσαν να κάνουν τον δάγκειο πυρετό να εξαπλωθεί περισσότερο και να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος για τον άνθρωπο."
Ισχυρίστηκε επίσης  πως αν ένα μόνο είδος κουνουπιού - Aedes aegypti - μειωθεί σε αριθμό μέσω της απελευθέρωσης των γενετικά τροποποιημένων εκδόσεων, άλλα κουνούπια, όπως το κουνούπι τίγρης της Ασίας , τα οποία μεταφέρουν και τον ιό, θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν.
Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, ότι τα ανθρώπινα κρούσματα δάγκειου πυρετού μειώθηκαν ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των γενετικά τροποποιημένων εντόμων.
Η απελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων εντόμων υποτίθεται ότι αφορά μόνο τα αρσενικά, ωστόσο, πολλά θηλυκά κουνούπια έχουν επίσης απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια των πειραμάτων.
Κάποιος να τους σταματήσει;;; Κάποιος να σταματήσει αυτή τη σχιζοφρένεια; Από τη μια το κέρδος και από την άλλη η υλοποίηση του προγράμματος: Μείωση του πληθυσμού! Αν ένα αρσενικό κουνούπι μπορεί να σκοτώσει ένα θηλυκό και την ικανότητα να τεκνοποιήσουν γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το καταφέρει και σε μια γυναίκα με το τσίμπημα του; Πότε θα το μάθουμε; Όταν θα είναι αργά!



allnewz.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου