Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Η κατανάλωση ξηρών καρπών σε εβδομαδιαία βάση περιορίζει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παγκρέατος έως και κατά 35%, όπως προέκυψε από τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.



Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 75.000 εθελόντριες, αναζητώντας τυχόν συσχετίσεις ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες και την εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου.

Όπως διαπίστωσαν, όσες έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, διέτρεχαν 35% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν παγκρεατικό καρκίνο.

Μάλιστα, ακόμη και όταν η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο, όπως η παχυσαρκία ή το ιστορικό διαβήτη, η προστατευτική δράση των ξηρών καρπών παρέμεινε ισχυρή.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται αρνητικά με τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου, ανεξάρτητα από άλλους, δυνητικούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση της νόσου», αναφέρεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC).


onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου