Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΣΟΚ ! Αρνούνται θεραπεία σε άπορο ασθενή με Ηπατίτιδα C


Σε επικίνδυνα μονοπάτια οδηγούν τους ασθενείς στη χώρα μας οι πολιτικές του υπουργείου Υγείας, με τους μειωμένους προϋπολογισμούς για τα νοσοκομεία, κυρίως δε τους χρονίως πάσχοντες.

Μία νέα ιστορία έρχεται στο προσκήνιο από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και αφορά άπορο ασθενή
με ηπατίτιδα C την οποία κοινοποιεί ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας».

Στον εν λόγω ασθενή αρνήθηκαν στο νοσοκομείο να του χορηγήσουν τη θεραπεία του, λόγω μειωμένων προϋπολογισμών, ενώ σύμφωνα με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος, «η συνεχιζόμενη εγκληματική αδιαφορία της διοίκησης του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης ή/ και της 4ης ΥΠΕ για την πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C στη Βόρειο Ελλάδα, θα καταγγελθεί πλέον με κατηγορηματικό τρόπο και κάθε επισημότητα στο Υπουργείο Υγείας και στα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα και θα αναζητηθούν νομικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου για την επιδείνωση της υγείας των ασθενών».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Συλλόγου: «Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Προμηθέας έλαβε πρόσφατα (10/2/2014) επώνυμη καταγγελία από ασθενή με χρόνια ηπατίτιδα C για παρεμπόδιση της πρόσβασής του σε θεραπεία. Ο ασθενής παρακολουθείται στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης και ως ασφαλισμένος στην Πρόνοια με βιβλιάριο απορίας, δεν έχει πρόσβαση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μπορεί να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή του μόνο από το φαρμακείο του νοσοκομείου.

Το φαρμακείο αρχικά αρνήθηκε, λόγω πλήρους έλλειψης, να του χορηγήσει το φάρμακο για μία εβδομάδα και κατόπιν του χορήγησε το φάρμακο σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που συνταγογραφούνται για την περίπτωσή του, λόγω έλλειψης άλλων δόσεων. Το σκεύασμα διατίθεται από την κατασκευάστρια εταιρεία σε φιαλίδια με έτοιμες ''τυποποιημένες'' δόσεις της δραστικής ουσίας ανάλογα με το βάρος του κάθε ασθενή – σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες χορήγησής του. Σε επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις μας, η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλέστηκε ανεπάρκεια προϋπολογισμού για την αγορά επαρκούς ποσότητας του φαρμάκου. Τονίζουμε με έμφαση πως παρόμοιο ζήτημα στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης (για τους ασθενείς με βιβλιάριο απορίας, που είναι και οι πλέον ευάλωτοι κοινωνικά), έχει προκύψει επαναλαμβανόμενα μέσα στο 2013, με αρκετές περιπτώσεις υπο-δοσολογίας ή προσωρινής διακοπής της αγωγής και πάντοτε με δικαιολογία το έλλειμμα προϋπολογισμού.

Σε όλες τις περιπτώσεις ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος κατέβαλε κάθε προσπάθεια, σε επικοινωνία με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους θεράποντες ιατρούς, ώστε παρόμοια περιστατικά να μην επαναληφθούν. Το πρόβλημα παρόλα αυτά αντιμετωπίσθηκε πυροσβεστικά, χωρίς κανένα σχεδιασμό για οριστική λύση, με συνεχιζόμενη ταλαιπωρία και ανασφάλεια των ασθενών για την αποτυχία της θεραπείας τους και την επιδείνωση της υγείας τους. Είναι δε απορίας άξιο και απόλυτος παραλογισμός, πως κατ' επανάληψη προβάλλεται ως δικαιολογία η έλλειψη κονδυλίων, από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου παρακολουθείται η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C στη Βόρεια Ελλάδα και που παραδόξως διαθέτει και το μοναδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Ήπατος της χώρας!

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος εκτός από την επίμονη παρέμβαση στη διοίκηση του Ιπποκρατείου, απέστειλε ταυτόχρονα (11/2/2014) έγγραφη καταγγελία στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας και Θράκης), η οποία είναι υπεύθυνη (μεταξύ άλλων) για τη διάθεση των κονδυλίων για φάρμακα σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής αυτής. Η 4η ΥΠΕ μας δήλωσε πως κοινοποίησε την καταγγελία στη διοίκηση του Ιπποκρατείου προς αναμονή διευκρινίσεων (...), αλλά έως τη στιγμή αυτή δεν μας έχει δώσει καμία απάντηση από πλευράς της... Διαπιστώνουμε πλέον με αγανάκτηση, αποτροπιασμό και αίσθηση συνεχούς εμπαιγμού, πως παρά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα και καμία ευαισθησία - ανάληψη ευθύνης, από πλευράς των αρμοδίων για οριστική επίλυση του ζητήματος.

Η στάση αυτή ναρκοθετεί εγκληματικά την απρόσκοπτη πρόσβαση - τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, που είναι παράγοντας θεμελιώδους σημασίας για τη σταθεροποίηση και εκρίζωση της νόσου. Οι ασθενείς κινδυνεύουν άμεσα με πλήρη αποτυχία της θεραπείας τους, επιδείνωση της υγείας τους και απώτερη απειλή της ζωής τους από τις επιπλοκές της νόσου (κίρρωση – καρκίνος του ήπατος).

Ταυτόχρονα, το δημόσιο σύστημα υγείας ζημιώνεται άσκοπα μεγάλα χρηματικά ποσά για ελλιπείς-αποτυχημένες θεραπείες και μελλοντικά θα επιβαρυνθεί πολλαπλάσια με νοσηλείες, επεμβάσεις αλλά και αύξηση μεταδοτικότητας της νόσου, καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν παντελώς με την απρόσκοπτη χορήγηση της αγωγής».



onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου