Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

«Σκοτώνει» την ασθένεια στον τράχηλο της μήτρας ... Βρήκαν τυχαία το «υπερόπλο» για τον ιο HPV!

Μια επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας φαίνεται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βρετανία. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση του HIV επιτίθεται στο



στέλεχος του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ευθύνεται σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη έγινε μάλλον τυχαία, κατά τη διάρκεια μελέτης του HPV16, του βασικού καρκινογόνου στελέχους του ιού HPV, και ανάλυσης του τρόπου με τον οποίο οι πρωτεΐνες του ανθρώπινου οργανισμού αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες του ιού.

Η μελέτη ξεκίνησε το 2002 από τον δρ Ιαν Χάμπσον και τη σύζυγό του Λιν, ενώ μέχρι το 2011 είχαν διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν «πολυλειτουργικό», καθώς δρούσε τόσο στις πρωτεΐνες του ιού όσο και στις πρωτεΐνες των καρκινικών κυττάρων. Η ουσία ονομάζεται λοπιναβίρη και χορηγείται με τη μορφή κάψουλας, η οποία όταν εισέρχεται στον κόλπο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν στον τράχηλο της μήτρας, και μάλιστα από ό,τι φαίνεται χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Οπως αναφέρει η «Daily Telegraph», οι επιστήμονες έφτασαν σ' αυτή τη διαπίστωση αφού πρώτα ξεπέρασαν πολλά εμπόδια, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και ενδιαφέροντος. «Η ουσία αποδείχθηκε πολύ τοξική» είπε στην εφημερίδα ο δρ Χάμπσον. «Βλέπαμε στο εργαστήριο τα κύτταρα να πεθαίνουν».

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες που ζουν σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, στερώντας κάθε χρόνο τη ζωή από τουλάχιστον 280.000 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. «Εξαιτίας αυτής της ασθένειας πεθαίνει μια γυναίκα κάθε δύο λεπτά» είπε ο δρ Χάμπσον. Τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής είναι εκπληκτικά, όμως μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε έξι μήνες για να δημοσιευθεί η έκθεση και άλλον έναν χρόνο για να ξεκινήσει μια ακόμα μεγαλύτερη μελέτη. Η θεραπεία αυτή πρέπει να γίνει πραγματικότητα».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου