Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Το "τρελό σχέδιο" του Ερντογάν για την προεδρία: να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί


Του Μάνου Χατζηγιάννη
Στριμωγμένος στα σκοινιά του πολιτικού ρίνγκ ο Τούρκος πρωθυπουργός επεξεργάζεται κατά πως φαίνεται... κάθε μέσο για να ανακάμψει και να περάσει στην αντεπίθεση, προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των τουρκικών μαζών, η οποία όχι απλώς έχει κλωνιστεί ειδικά μετά το ακουστικό ντοκουμέντο με τον υιό Ερντογάν, αλλά μάλλον έχει εξαλειφθεί εντελώς. 


Ένα από τα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού εμπλέκει και την Αγία Σοφία, αλλά και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. 

Οι κατηγορίες της διαφθοράς, τα γεγονότα στο πάρκο Gezi, οι καταγγελίες για αυταρχισμό, ο περιορισμός του ίντερνετ και τόσα άλλα έχουν φορτίσει αρνητικά το κλίμα για τον Ερντογάν, ο οποίος θέλει να είναι σίγουρος πως θα κερδίσει τουλάχιστον το 40% των ψήφων στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Μάρτιο.

Για να αντιστραφεί το κλίμα όμως πρέπει να γίνει μια θεαματική κίνηση που θα ξαναφέρει στο...μαντρί τους αμφισβητίες. 


Σύμφωνα λοιπόν με τον Ομέρ Sahin, δημοσιογράφο της εφημερίδας Radikal, για να κερδίσει την προεδρία και την τουρκική λαϊκή ψήφο, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για ένα "διπλό τρελό σχέδιο", να ανοίξει από τη μία την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και από την άλλη να μετατρέψει την Αγία Σοφία - που σήμερα είναι μουσείο - σε ισλαμικό τέμενος Μάιο του 2014! 

Αυτό το "διπλό τρελό σχέδιο", όπως το χαρακτηρίζει ο Ομέρ Sahin, θα συνοδευτεί και με δύο "φαραωνικά" έργα: την κατασκευή της τρίτης γέφυρας πάνω από τον Βόσπορο και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης.


Το πρώτο σκέλος του "τρελού σχεδίου", αφορά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, και μοιάζει σχετικά πιο απλό. Οι κυβερνώντες έχουν δώσει άφθονες υποσχέσεις για επαναλειτουργία, αυξάνεται διαρκώς και η πίεση προς την Τουρκία από διάφορους κόλπους όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, επομένως σε μια λογική...αόριστης αμοιβαιότητας με την Ελλάδα δεν είναι απίθανο να το δούμε να γίνεται πράξη. 

Το δεύτερο σκέλος, που αφορά στην Αγία Σοφία είναι όμως πολύ πιο περίπλοκο. Αυξάνονται τον τελευταίο καιρό οι φωνές στην Τουρκία που επιζητούν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.'

Ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που λένε ότι "έχει έρθει η ώρα", αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις, εγχώριες και διεθνείς. Στο θέμα υπάρχει επίσης μια "ενδιάμεση λύση", η οποία θα περιλαμβάνει την άδεια να πραγματοποιούναι οι Ισλαμικές προσευχές της Παρασκευής στην Αγία Σοφία , αρχής γενομένης από τις 30 Μαΐου, την πρώτη Παρασκευή μετά την ημερομηνία της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους (1453). Με την ευκαιρία αυτή, ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα ήθελε να προσκαλέσει ορισμένους ηγέτες των ισλαμικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου