Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Γιατι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει light αντιπολίτευση!

Η περίεργη σιωπή του για την αύξηση στις τιμές των διοδίων,την ψήφο των μεταναστών και η «λευκή πετσέτα» για τις ημερομηνίες των εκλογών. Ενώ μπορούσε να πιέσει, οι βουλευτές του απουσίαζαν



Αντιπολίτευση πολυτελείας φαίνεται ότι αποφάσισαν να ασκήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα τελευταία σημάδια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπέμπουν σε εγκατάλειψης της μάχης και φόβο μην πλήξει την κυβέρνηση. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα σε ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κινητικότητα των γιατρών η αντιπολίτευση, κυρίως λόγω των απουσιών του ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε μόλις 115 βουλευτές.

Οσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην «ακουμπά» κοινοβουλευτικά δύο φλέγοντα ζητήματα, τα οποία με δεδομένες τις διαφωνίες κυβερνητικών βουλευτών θα μπορούσαν να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση, το αποδεικνύουν και με το παραπάνω. Κατά πολλούς μάλιστα η επιδερμική πολιτική αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα των ευρωεκλογών (ημερομηνία και ψήφος μεταναστών) αλλά και η προκλητική «αφωνία» στο θέμα της αύξησης των διοδίων δείχνουν τη «λευκή πετσέτα» που πέταξε η Κουμουνδούρου απέναντι στο σύστημα. Ειδικά στο θέμα των ευρωεκλογών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την εντύπωση ότι παραδίδει τα όπλα.

Το γεγονός ότι δεν κατέθεσε ονομαστική ψηφοφορία για την ημερομηνία των εκλογών, παρότι ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούσαν να καταψηφίσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέει πολλά. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι και μόνο στη διαρροή της κυβερνητικής πρόθεσης για διεξαγωγή ευρωεκλογών στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαρρήξει τα ιμάτιά του, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει ερώτηση στη Βουλή καταγγέλλοντας παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και πρόκληση σημαντικών εκλογικών εξόδων. Οταν ωστόσο το θέμα έφτασε στη Βουλή, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και το κόμμα του έλαμψαν διά της απουσίας τους, με την απόφαση της ηγεσίας να αστοχήσει ηθελημένα προ κενής εστίας να μοιάζει αδιανόητη.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο θέμα της ψήφου των μεταναστών, εκεί όπου ο κατά τα λοιπά υπέρμαχος των μεταναστών και του νόμου Ραγκούση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τοποθετηθεί με σιγή ιχθύος και να μη δοκιμάσει την αντοχή της κυβέρνησης σε ένα ζήτημα που το μισό ΠΑΣΟΚ εξέφραζε ενστάσεις. 

Εκεί όμως όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ήταν το ζήτημα της αύξησης της τιμής των διοδίων. Το ζήτημα έφτασε για πρώτη φορά στη Βουλή λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων. Οσοι είχαν παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις για την τροποποίηση των συμβάσεων για τους οδικούς άξονες είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό διαπιστώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χάιδευε» τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι κάτοικοι του Ωρωπού κινητοποιήθηκαν μαζικά κατά της αύξησης της τιμής των διοδίων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών εξ αυτών, το πρώτο που θα περίμενε κανείς ήταν ότι ο άλλοτε σύμμαχος των «Δεν Πληρώνω» (νυν βουλευτές του ήταν σημαίνοντα στελέχη του κινήματος) θα έβγαινε μπροστά. Αντ’ αυτού, κοινοβουλευτική σιωπή.


dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου