Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Γιατί η επίσημη επιστημονική κοινότητα (ελίτ?) επιτρέπει την κατάρρευση των κοινωνιών μας???

ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (ΕΛΙΤ?) ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΑΣ???
(Γιατί παραμένει αμέτοχη απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα???)




Τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά «θαύματα» διευρύνουν όλο και περισσότερο, με ραγδαίους ρυθμούς και σε όλους τους τομείς, τις προοπτικές και τις δυνατότητές μας και την ίδια στιγμή οι κοινωνίες μας καταρρέουν μέσα σ ένα χρηματοοικονομικό χάος, σκλαβοποίηση των ανθρώπων, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, όλο και μεγαλύτερες ανισότητες, φτώχια και βία…
Αν θεωρήσουμε αυτονόητο ότι ο κόσμος μας προοδεύει, εξελίσσεται και βελτιώνει το επίπεδο ζωής του βασισμένος κυρίως στις εκσυγχρονισμένες γνώσεις μας, την επιστήμη, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους, τότε είναι ολοφάνερο ότι κάτι δεν πάει σίγουρα καλά με τον κόσμο μας…
…είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποιος να καταλάβει, να εξηγήσει και να αποδεχτεί την κατάρρευση των κοινωνιών μας, όταν είναι ολοφάνερο ότι οι πραγματικές μας δυνατότητες βρίσκονται πολύ πιο ψηλά από όλα αυτά που ζούμε καθημερινά σ όλο τον κόσμο…

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο κόσμος μας εξακολουθεί, ακόμη και τη σύγχρονη αυτή εποχή, να μαστίζεται από εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με τις πρωτογενείς ανάγκες της ζωής των ανθρώπων, την τροφή, το νερό, την ασφάλεια, τη στέγαση, την υγεία, την ύπαρξη βασικών δεδομένων επιβίωσης, βιώσιμου μέλλοντος…
Τι δεν πάει καλά με τον κόσμο μας?
Από τη μια γινόμαστε όλοι μάρτυρες μοναδικών και συγκλονιστικών επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων που φανερώνουν τη συνεχή και άσβεστη εξερευνητική και δημιουργική μας ικανότητα, σε νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες και από την άλλη η κοινωνική δυστυχία, ο πόνος, οι στερήσεις, η βία και η ασχήμια, σε όλες τους τις εκφράσεις, μοιάζει να κατακλύζουν όλο και περισσότερο τις ζωές όλο και περισσότερων ανθρώπων αυτού του πλανήτη.
Γιατί βιώνουμε τόσο μεγάλες αντιφάσεις και αντιθέσεις?
Γιατί οι πραγματικές μας δυνατότητες δεν συμβαδίζουν με το επίπεδο και την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής?

Ας δούμε όμως πρώτα το πώς εξελίσσονται οι κοινωνίες μας…
Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα που γεννιούνται στον κόσμο μας, υπό ό,ποιες συνθήκες και σε οποιοδήποτε μέρος, έχουν μια κοινή «μοίρα»…έρχονται μέσα σ ένα οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που είναι ήδη διαμορφωμένο από παραδόσεις, συνήθειες, αξίες, δυνατότητες, πρότυπα, ευκαιρίες, όρια και κανόνες…
Αυτό το περιβάλλον καλούνται να αφομοιώσουν, να αποδεχτούν, να υποστηρίξουν, να επιβεβαιώσουν και να μεταφέρουν στη διάρκεια της μικρής ζωής τους παραδίνοντάς το στους επόμενους…
Κανένας δηλαδή δεν ενδιαφέρεται, επί της ουσίας, για την πραγματική ελευθερία του νεογέννητου ανθρώπου. Είναι υποχρεωμένος να γίνει όλα αυτά που θα του μάθουν, για να είναι αποδεκτός και μάλιστα μέσα από ένα σύστημα ανταμοιβής και τιμωρίας που είναι ανάλογο με το πόσο υπάκουος και χειραγωγήσιμος είναι.
Έτσι ο νέος άνθρωπος γίνεται η αντανάκλαση του περιβάλλοντός του, του πολιτισμού του, ζώντας ουσιαστικά μια ζωή από «δεύτερο χέρι».

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων όλης της γης, σ αυτή την κοινωνία, αγωνίζονται με κάθε τρόπο, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, να επιβιώσουν και να έχουν πρόσβαση στα απολύτως απαραίτητα αγαθά που χρειάζονται.
Αυτό συνέβαινε σχεδόν πάντα…
Ολόκληρη η ζωή τους σπαταλιέται σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς ποτέ ίσως να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πραγματική ουσία και τις αξίες της ζωής τους, τις πραγματικές τους ικανότητες, τα ταλέντα και όλα όσα πραγματικά αγαπούν.

Είναι επίσης γεγονός αναμφισβήτητο ότι καθ όλη την πορεία της εξέλιξής μας μέχρι και σήμερα, σαν είδος στον πλανήτη αυτό, οι κοινωνίες μας δεν έπαψαν ποτέ να χαρακτηρίζονται από στερητικά σύνδρομα, οι άνθρωποι δεν είχαν δηλαδή ποτέ μέχρι σήμερα άμεση και ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα αγαθά, σε όλα αυτά που είχαν άμεση και απόλυτη ανάγκη για την επιβίωσή τους.
Έπρεπε πάντα να αγωνίζονται, για την ακρίβεια ν ανταγωνίζονται τους συνανθρώπους τους ώστε να αποκτούν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ικανοποίηση των αναγκών τους.
Κάτι τέτοιο προφανώς σημαίνει ότι σε τέτοιες κοινωνίες δεν υπάρχει καμία πανανθρώπινη ολιστική ηθική…η ηθική γίνεται κάτι το…σχετικό και προσαρμόσιμο στα συμφέροντα του καθένα. 
Το γεγονός αυτό είναι σχεδόν απόλυτα υπεύθυνο για την ύπαρξη μιας κοινωνίας ζούγκλας με τα χαρακτηριστικά της αγέλης, μιας κοινωνίας πυραμιδικής όπου η βία, οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι, οι ανισότητες, η διαφθορά, η φτώχεια, η πείνα, ο ρατσισμός, η ανηθικότητα, το «δίκαιο» του ισχυρού και ένα σωρό παρόμοια χαρακτηριστικά κυριαρχούν καθολικά.
Είναι βέβαιο ότι μέσα σε μια τέτοια κοινωνία στέρησης, ανισότητας και φόβου παράγονται και οι ανάλογες αξίες, στόχοι κλπ
Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια κοινωνία δεν μπορεί να αποφύγει τις συνεχείς συγκρούσεις των μελών της.
Η οπτική των ανθρώπων για τον κόσμο μας, μέσα σε μια τέτοια κοινωνία, είναι αναπόφευκτα περιορισμένη, τεμαχισμένη, εγωκεντρική και διαχωριστική.

Είναι δυνατόν να μιλάμε π.χ για πραγματικά πολιτισμένο ανθρώπινο είδος, τη στιγμή που οι άνθρωποι ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα, εξακολουθούν να αλληλοσπαράζονται και να αλληλοσκοτώνονται??
Δεν είμαστε λοιπόν πολιτισμένοι…ακόμα…

Άραγε τι εμποδίζει την ανθρωπότητα να κάνει το επόμενο βήμα στην εξέλιξή της και να γίνει αληθινά ελεύθερη και πολιτισμένη, χωρίς όλους αυτούς τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς, τις ανισότητες και τις διαρκείς συγκρούσεις?

Οι επιστήμες και η τεχνολογική πρόοδος ήταν πάντα τα μοναδικά εργαλεία με τα οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα οδηγούνταν σε νέες δυνατότητες, νέες παροχές και καλύτερο επίπεδο ζωής σε όλους τους τομείς.
Ολόκληρη η ανθρώπινη εξέλιξη μέχρι σήμερα, βασίστηκε στ αποτελέσματα των προσπαθειών εξαιρετικών και εμπνευσμένων επιστημόνων οι οποίοι έλυσαν πολλά και σημαντικά από τα μυστήρια της ζωής και του φυσικού κόσμου.
Οι επιστήμες ήταν πάντα το φως που φανέρωνε και φώτιζε τα επόμενα βήματά μας. 

Σήμερα ζούμε σε μια πραγματικά συγκλονιστική εποχή όπου οι επιστήμες και οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. 
Ζούμε στην εποχή των εφαρμογών της κβαντομηχανικής, της νανοτεχνολογίας, της ρομποτικής, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, των ταχύτατων επικοινωνιών και της πληροφορίας, των αστρικών ταξιδιών, των 3d printers…
Οι δυνατότητές μας σαν είδος έχουν πραγματικά ρυθμούς εκρηκτικούς, που σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούν ακόμα και την πιο καλπάζουσα φαντασία.
Τα πεδία των ανθρώπινων ερευνών και αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς της ζωής εκπλήσσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα καθημερινά.
Η γνώση και τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται τις τελευταίες δεκαετίες μαρτυρούν και αποδεικνύουν όλο και περισσότερο, όλο και πιο καθαρά, την ολιστική και ενωτική λειτουργία του κόσμου μας, καθιστώντας απαρχαιωμένες και τελείως άχρηστες πλέον πολλές μεθόδους, πρότυπα, θεσμούς και παραδόσεις που μέχρι σήμερα ακολουθούσαμε.
Σύμφωνα με τις νέες αυτές γνώσεις μας, ζούμε σ ένα κόσμο όπου όλα είναι ΕΝΑ, ένα κόσμο όπου όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο ενώ η διαιρεμένη οπτική, που με βάση αυτή χτίσαμε τις σύγχρονες κοινωνίες μας, αποδεικνύεται ότι αποτελούσε μια τεράστια πλάνη και κατάλοιπο μιας εποχής πραγματικής άγνοιας.
Όλα αυτά τα συμπεράσματα είναι πειραματικά αποδεδειγμένα, δεν μιλάμε για υποθέσεις, ουτοπίες, φιλοσοφίες και θεωρίες…

Με μια απλή όμως ματιά στα παραπάνω κοινωνικά και επιστημονικά δεδομένα γίνεται φανερό ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά, ότι το ανθρώπινο είδος βιώνει σήμερα συγκλονιστικές αντιφάσεις που σχετίζονται με τα δεδομένα και τις πραγματικές του δυνατότητες.
Από τη μια έχουμε τις απίστευτες δυνατότητες και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και από την άλλη την ραγδαία επιδείνωση και την όλο και μεγαλύτερη εξαθλίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων όλης της γης.
Άνθρωποι σε όλη τη γη πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα, τη φτώχεια, τις προβλέψιμες και εύκολα αντιμετωπίσιμες ασθένειες, τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης…
Το οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζεται και κινείται ολόκληρος ο κόσμος μας, τον μόνο παράγοντα που «καταφέρνει» να αναπτύσσει ασταμάτητα είναι το χρέος όλων προς όλους.
Αριθμοί και δείκτες σ ένα τρελό χορό καταστροφής και θανάτου.
Ποιοι και γιατί επιτρέπουν να συμβαίνουν όλα αυτά ακόμα αυτή την εποχή?

Είναι γνωστό και πλέον ολοφάνερο ότι ο κόσμος μας κυριαρχείται από μια μικρή ελίτ των ιδιοκτητών του παγκόσμιου χρήματος, ιδιοκτητών των φυσικών πόρων του πλανήτη για την ακρίβεια, που χρησιμοποιούν το χρήμα ως μέσο χειραγώγησης και επιβολής των σχεδίων τους.
Η ελίτ αυτή έχοντας σαν μοναδικό στόχο την παγκόσμια κυριαρχία έχει διεισδύσει κυριαρχικά σε όλους τους θεσμούς, τους κοινωνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς φορείς, σε όλες τις εκφράσεις και τις βασικές ανάγκες της ζωής. 
Είναι επίσης γνωστό ότι η εφαρμοσμένη πολιτική σε όλο τον πλανήτη, καθώς είναι άμεσα διαπλεκόμενη και συνδιαλέγεται με τα στενά συμφέροντα αυτής της ελίτ και των άμεσων «δορυφόρων» της, ούτε είναι σε θέση ούτε επιθυμεί να εργαστεί πραγματικά για το καλό όλων των ανθρώπων της γης.
Οι πολιτικοί ανά τον κόσμο, άμεσα διεφθαρμένοι από το χρήμα, τις στεγνές υλιστικές τους αξίες και την άμεση σχέση τους με την παγκόσμια άρχουσα τάξη, ψεύδονται συνειδητά, συντηρώντας και διευρύνοντας συνεχώς τα ήδη τεράστια παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα, διατηρώντας τις αδικίες και τις ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων ώστε αυτοί να συνεχίζουν να συγκρούονται ασταμάτητα.

Μερικά εξαιρετικά σοβαρά και κορυφαία ερωτήματα φανερώνονται στο σημείο αυτό, στα οποία μονάχα η επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα μπορούν και οφείλουν να απαντήσουν.
Είναι ίσως η μοναδική στιγμή στην παγκόσμια ιστορία του ανθρώπινου είδους που η ευκαιρία να εξελιχθούμε σε πραγματικά πολιτισμένα πλάσματα είναι πραγματική και βάσιμη.
Κορυφαίοι επαναστάτες, επιστήμονες, ουτοπιστές, ειρηνιστές και ιδεολόγοι προσπάθησαν πολλές φορές στο παρελθόν να καταφέρουν κάτι τέτοιο μα απέτυχαν γιατί ποτέ δεν υπήρξαν τα απαραίτητα και αντικειμενικά δεδομένα να υποστηρίξουν το εγχείρημα και το όραμά τους…

Σήμερα λοιπόν ρωτάμε και απαιτούμε υπεύθυνη απάντηση για εμάς και τα παιδιά μας!!!

Γιατί η παγκόσμια επίσημη επιστημονική κοινότητα, που γνωρίζει πιο καλά απ όλους τις πραγματικές μας δυνατότητες, δεν καταγγέλλει αυτό το άθλιο οικονομικό, πάνω απ όλα, κατεστημένο και τους φορείς που το υποστηρίζουν που εξαθλιώνει τις ζωές μας σε όλο τον πλανήτη???
Γιατί δεν παίρνει θέση, γιατί σιωπά???
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας σήμερα είναι αποτέλεσμα άγνοιας και έλλειψης δυνατοτήτων ή σχεδίου και περιορισμένων συμφερόντων???

Έχει ή όχι ο κόσμος μας σήμερα τη δυνατότητα να αφήσει για πάντα πίσω του την κοινωνία της ζούγκλας και της αγέλης με όλα τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που την συνοδεύουν???
Έχει ή όχι ο κόσμος μας σήμερα τη δυνατότητα, με την άμεση εφαρμογή όλων των τεχνολογικών δυνατοτήτων του, να παράξει αφθονία και αυτάρκεια των βασικών και αναγκαίων αγαθών που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι της γης?
Έχει ή όχι η γη μας και το φυσικό περιβάλλον τους αναγκαίους πόρους και τα αγαθά που χρειάζεται ολόκληρη η ανθρωπότητα για να αλλάξει πορεία και να οδηγηθεί σ ένα πραγματικά βιώσιμο και αυτάρκες μέλλον για τις επόμενες γενιές? 
Οι επιστήμες και το τεχνολογικό μας επίπεδο μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια ριζική αλλαγή, έναν επανασχεδιασμό των κοινωνικών δομών, ικανό να οδηγήσει για πρώτη φορά το ανθρώπινο είδος στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής του? 

Άραγε ποιοι, αν όχι οι επιστήμονες, είναι αυτοί που έχουν υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στο ανθρώπινο είδος να πουν την αλήθεια?
Ποιοι είναι αυτοί που κρατούν τη γνώση και γνωρίζουν τις πραγματικές μας δυνατότητες?
Ποιοι έδειξαν το δρόμο στην ανθρωπότητα και εξελίχθηκε μέχρι σήμερα?
Μα εμπνευσμένοι, χαρισματικοί και δημιουργικοί επιστήμονες φυσικά, που το κίνητρό τους πάνω απ όλα ήτανε ανιδιοτελές και στόχευε στην βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι η επίσημη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, κατά τη διάρκεια των χρόνων, λειτούργησε δυστυχώς κλειστά, ελιτίστικα σχεδόν πάντα και συναλλασσόμενη προφανώς και αυτή με την παγκόσμια άρχουσα τάξη και τα συμφέροντά της, αποκρύπτοντας, επί της ουσίας, από τους λαούς σημαντικότατες εφαρμόσιμες αλήθειες αφήνοντάς τους να ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες. 
Δυστυχώς τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών αντί να διοχετεύονται και να εφαρμόζονται ελεύθερα μέσα στις κοινωνίες για το κοινό καλό όλων, χρησιμοποιήθηκαν πάντα από την άρχουσα τάξη για τα περιορισμένα κυριαρχικά συμφέροντά της.
Έγιναν πάντα όπλα και καταναλωτικά αγαθά στην υπηρεσία αυτού του άθλιου οικονομικού κατεστημένου.
Τα αποτελέσματα των επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών περνούν δυστυχώς μέσα από το χρηματικό οικονομικό μοντέλο και γίνονται αντικείμενο κέρδους και περιορισμένων συμφερόντων.

Οι «βάρβαροι» και απολίτιστοι έκαψαν και κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αυτή τη μοναδική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας, μη έχοντας καμία ιδέα περί του παγκόσμιου θησαυρού που αυτή περιείχε και το γεγονός αυτό δεν ήταν ευθύνη μοναχά δική τους.
Κάποιοι βάρβαροι και απολίτιστοι κι αυτή τη σύγχρονη εποχή των τόσο ξεχωριστών δυνατοτήτων, εμποδίζουν με τη δύναμη, τα συμφέροντα και την επιρροή τους την ανθρωπότητα να αφήσει πίσω τα τεράστια προβλήματά της.

Κι όμως, εμπνευσμένοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο καταφέρνουν καθημερινά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να φτάνουν σε εξαιρετικά αποτελέσματα πάνω σε πολύ σοβαρά παγκόσμια προβλήματα. 
Η νανοτεχνολογία, η ρομποτική, η βιολογία, η αστροφυσική, η κβαντική φυσική, η ιατρική κι ένα σωρό άλλες επιστήμες, με τα αποτελέσματα των ερευνών τους τα τελευταία χρόνια, μπορούν πλέον να δώσουν λύσεις σε πάρα πολλά ανθρώπινα προβλήματα. 
Η εξέλιξη αυτών των επιστημών είναι ραγδαία και υψηλότατη…

Όμως, τι νόημα έχουν όλα αυτά τα αποτελέσματα αν δεν προσφέρονται για εφαρμογή, βελτίωση των συνθηκών ζωής και για την ευτυχία όλων των ανθρώπων της γης?
Τι νόημα έχουν όλα αυτά αν περνάνε μέσα από ένα άθλιο οικονομικό μοντέλο και τα απολαμβάνουν μοναχά όσοι έχουν αρκετά χρήματα??

Πόσο ανόητοι μπορεί να εξακολουθούμε να είμαστε πιστεύοντας ότι χρειάζονται ακόμα τα χρήματα στη ζωή μας?
Αρκεί μονάχα να σκεφτεί, ο νους ενός απλού ανθρώπου, ότι αν για κάποιο λόγο εξαφανίζονταν αύριο όλα τα χρήματα που υπάρχουν στον πλανήτη μας, τίποτε σοβαρό, ανεπανόρθωτο και σημαντικό δεν θα συνέβαινε, εφ όσον θα συνεχίζαμε να έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους της γης και την τεχνογνωσία μας.

Είναι αλήθεια ή όχι αυτό, αγαπητοί επιστήμονες και σεβαστή ακαδημαϊκή κοινότητα?? 
Γιατί εξακολουθείτε να παραμένετε αμέτοχοι απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα???
Εσείς που φτάσατε να παρατηρείτε με κάθε λεπτομέρεια τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος και τα μόρια της ύλης, πως δεν βλέπετε το στημένο matrix μια άθλιας οικονομικής ολιγαρχίας σε βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας?
Πόσο και με ποιους τρόπους είστε διαπλεκόμενοι αυτού του κατεστημένου? 

Η σιωπή σας είναι εγκληματική και κοστίζει πολλές αθώες ανθρώπινες ζωές καθημερινά και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Πότε επιτέλους, αν όχι σήμερα, θα πάρει η επιστημονική κοινότητα τη θέση και τον πραγματικό ρόλο της στην ανθρωπότητα?
Επιτέλους, τι περιμένετε???
Για πόσο ακόμα θα καταστρέφουμε τη ζωή και τον πλανήτη αυτό λες και έχουμε κάπου έναν δεύτερο?
Σε τι κόσμο θέλετε να ζήσουνε τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές?
Ποια είναι η ευθύνη σας απέναντι στα παιδιά μας?
Τι θα τους πείτε αν σας ρωτήσουν γιατί δεν αλλάξατε τον κόσμο αφού είχατε τα δεδομένα???


Υ.Γ Το κείμενο αυτό αναζητά υπεύθυνες απαντήσεις και θέσεις κυρίως από την επιστημονική κοινότητα.


Τάσος Πετρίδης
Πανγαία – The Venus Project
t.petridis.vp@gmail.com

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου