Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Αποχαιρετά την… Αλεξάνδρεια ο Στουρνάρας Δύο γραμμές για τον ανασχηματισμό


ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ στο προσκήνιο τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την «τρόικα» και την... αποχαιρετιστήρια ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. 




Το θέμα έχει συζητηθεί κατ' επανάληψη στο Μέγαρο Μαξίμου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ως προς τον χρόνο που θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάθε πλευρά προσεγγίζει το θέμα από διαφορετική γωνία και ορίζει το διακύβευμα με εντελώς διαφορετικά κριτήρια. Συμφωνούν πάντως στη εκτίμηση ότι αν δεν επιλεγεί ο σωστός χρόνος η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά κινδυνεύει να αποβεί άκαρπη και αναποτελεσματική. 

Ορισμένοι εκ των συνεργατών του υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης πρέπει να ανακοινωθούν πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Να συνδυασθούν με αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή - η «τρόικα» αποχώρησε, φεύγει και ο Γ. Στουρνάρας, που ήταν ταυτισμένος μαζί τους. Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις (συμφωνία με τους δανειστές, διανομή του πλεονάσματος) θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. 

Άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος να καεί τώρα το χαρτί του ανασχηματισμού, κι ότι αρκούν οι εξελίξεις στα άλλα μέτωπα για ένα θετικό αποτέλεσμα στις 25 Μαΐου. Ότι, οι όποιες εντυπώσεις από την ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα «χαθούν» ή θα... επισκιάσουν άλλα θέματα που η κυβέρνηση θα θέλει να προβάλλει καθ' οδόν προς τις εκλογές. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι το χαρτί του ανασχηματισμού πρέπει να κρατηθεί για αργότερα, ενδεχομένως και το φθινόπωρο, δεδομένου ότι μετά τις ευρωεκλογές θα μπούμε αισίως στο καλοκαίρι. Οι ευχαριστίες που απηύθυνε ο Γ. Στουρνάρας προς όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες του, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, παρόντος του πρωθυπουργού, θύμισαν πολύ την τελετή των Όσκαρ και θεωρήθηκαν από αρκετούς... αποχαιρετιστήριος λόγος. Αδιαμφισβήτητο είναι πλέον ότι, σε όποιο χρόνο επιλεγεί να γίνει ο ανασχηματισμός, ο κ. Στουρνάρας θα αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών. Το αξίωμα που θα καταλάβει στη συνέχεια (Επίτροπος, διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος) ίσως καθορίσει και τον χρόνο των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι έχει αναλάβει μια αποστολή να φέρει σε πέρας κι αυτό θα κάνει μέχρι τον Μάιο, αφήνοντας ανοιχτό το ποια κατεύθυνση θα πάρει στη συνέχεια. Η αντικατάστασή του είναι και πολιτικά επιβεβλημένη, αφού επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να υπάρχει ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και μπαίνει σε μια νέα εποχή. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Στουρνάρα να είναι «παρών», αφού στη συνείδηση των πολιτών είναι ταυτισμένος με τις περικοπές, τους φόρους και τα Μνημόνια. Ποιος θα είναι ο διάδοχός του; Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο εκδοχές: Είτε το υπουργείο να ανατεθεί σε κορυφαίο στέλεχος χωρίς να έχει ακουστεί συγκεκριμένο όνομα, είτε να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, με δύο αναπληρωτές, ένας εξ αυτών ο σύμβουλός του Στ. Παπασταύρου, ο οποίος μετέχει σ' όλες τις συσκέψεις με την «τρόικα» και έχει τον κύριο λόγο. Ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο που έχει κυκλοφορήσει και θέλει τον κ. Παπασταύρου να αναλαμβάνει εκείνος το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» τους τελευταίους μήνες υπήρξε καθοριστικός. Συγκριτικά με τον κ. Στουρνάρα είναι σε θέση να διακρίνει τα πολιτικά χαρακτηριστικά (και τις συνέπειες...) μιας απόφασης οικονομικού χαρακτήρα. 

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θέση στο οικονομικό επιτελείο ενδεχομένως να διεκδικήσει και ο Β. Βενιζέλος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ή της... Ελιάς. Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την «τρόικα» έχουν ανέβει οι μετοχές του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, αλλά είναι πιθανό στον ανασχηματισμό να απαλλαγεί από ορισμένες αρμοδιότητες προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός. Εκτός κυβέρνησης θα βρεθούν στον ανασχηματισμό ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης και Μαξ. Χαρακόπουλος, λόγω των αντιστάσεων που προέβαλαν σε μια σειρά αποφάσεων και κυρίως τις ρυθμίσεις (που απαιτούσε η «τρόικα») για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Δεν αποκλείεται πάντως ο κ. Χαρακόπουλος να μην περιμένει τον ανασχηματισμό για να αποχωρήσει από το υπουργείο, αλλά να παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος για τις ρυθμίσεις που κατά την άποψή του πλήττουν ευθέως την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία. Κομμένος θεωρείται ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης λόγω των ατυχών χειρισμών του στο ζήτημα των λαθρομεταναστών, αλλά και διότι πολλά θέματα του τομέα του παραμένουν στάσιμα. Ο ίδιος πάντως υπεραμύνεται του έργου που έχει φέρει σε πέρας και αποδίδει σε κακόβουλες φήμες τα περί αντικατάστασής του. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος οδεύει για την Ευρωβουλή. 

Εν όψει και των εκλογών στη θέση του θα παραμείνει ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ενώ ακλόνητοι θεωρούνται στο Άμυνας ο Δ. Αβραμόπουλος, στο Δημ. Τάξης ο Ν. Δένδιας, στο Δικαιοσύνης ο Χ. Αθανασίου, στο Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη. Θέμα για τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Β. Βενιζέλο προφανώς δεν τίθεται, ενώ ο ίδιος απέκρουσε μετά... βδελυγμίας τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες περί μετακίνησής του σε θέση Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου