Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η Ρωσία ζήτησε την διάλυση της Ουκρανίας ως ενιαίου κράτους - Σ.Λαβρόφ: "Ομοσπονδία ή ... τανκς"!

H Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί επαναφορά της Ουκρανίας στην πρότερη διοικητική της κατάσταση ως ενιαίου κράτους και ζητεί ("με το καλό"...) να διαδεχθεί την δημοκρατία της Ουκρανίας, μια χαλαρή συνομοσπονδία αυτόνομων κρατών.
Σε διαφορετική περίπτωση - και αν κινδυνεύσει η ασφάλεια των ρωσόφωνων, πράγμα βέβαιο - τον λόγο έχουν ... οι ρωσικές στρατιές!




Αυτή είναι πλέον η επίσημη ρωσική θέση που ξεκαθαρίζει και εξηγεί απόλυτα το γεωστρατηγικό-στρατιωτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες μετά την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, με την υπερσυγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων όχι μόνο στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, αλλά σε όλο το μήκος των συνόρων της ρωσική Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Και η ρωσική απαίτηση για ομοσπονδία αναφέρεται σε μία νέα δομή με την ύπαρξη ανεξάρτητων κρατών, ακόμα και σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων-πολιτοφυλακών, αλλά και Κοινοβουλίων κλπ.
Η οποία ουσιαστικά θα διαιρέσει την Ουκρανία, ένα ούτως ή άλλως τεχνητό κράτος, στις δυτικές περιοχές που είναι τα πρώην εδάφη των Πολωνίας και Ρουμανίας που προσάρτησε η Σοβιετική Ένωση μετά την νίκη της στον Β'ΠΠ επί της ναζιστικής Γερμανίας (αντίστοιχα προσαρτήθηκαν από την Πολωνία γερμανικά εδάφη, όπως η ανατολική Πρωσσία, κοιτίδα του γερμανικού μιλιταρισμού τον 19ο και 20ο αιώνα) και στις ρωσόφωνες περιοχές.
Κατ'αυτό τον τρόπο θεωρεί η Μόσχα ότι θα υπάρξει ασφάλεια για τους ρωσόφωνους (είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι εν καιρώ και οι περιοχές αυτές θα ενταχθούν στην Ρωσική Ομοσπονδία).
Σε διαφορετική περίπτωση τον λόγο θα έχει η ένοπλη ισχύς προς εξασφάλιση της επιβίωσης των ρωσόφωνων πληθυσμών της Ουκρανίας και βέβαια η υπερσυγκέντρωση στρατιωτικής ισχύος στα δυτικά ρωσικά σύνορα επέναντι σε ουσιαστικά άοπλα ή μειωμένης στρατιωτικής ισχύος ΝΑΤΟϊκά κράτη έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό: Να καταστήσει πειστική την πρόταση της Μόσχας.
Μιας Μόσχας που θεωρεί ότι εξαπατήθηκε στην υπόθεση "Ουκρανία" από "τους δυτικούς εταίρους της" και μάλιστα σε μια στιγμή που οι Ρώσοι θεωρούν υπέρτατη προσβολή: Την ώρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, όπου όλη η Ρωσία είχε προσπαθήσει να δείξει ότι ξαναέγινε μεγάλο έθνος σε μία ειρηνική εκδήλωση. "Και τότε μας κτύπησαν, όταν γνώριζαν ότι δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε", λένε στην Μόσχα.
Η απάντηση είναι όλα όσα ξέρουμε ότι συνέβησαν στην Κριμαία και τώρα έρχεται η πρόταση της Ρωσίας,την οποία διατύπωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σ.Λαβρόφ πριν την έκτακτη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ.Κέρι στο Παρίσι, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο::
«Η Ρωσία δεν έχει πρόθεση -ούτε συμφέρον- να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, αν και είναι έτοιμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η πρότασή μας είναι σαφής: Ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας. Δεν είναι μια λέξη ταμπού. Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτό, όχι τόσο επειδή το επιθυμούμε, αλλά επειδή είναι μια απαίτηση των περιφερειών του Νότου και της Ανατολής».
Oι περιφέρειες στις οποίες αναφέρεται ο Σ.Λαβρόφ είναι αυτές που είναι σημειώμενες με μπλε στον χάρτη, πλην φυσικά της Κριμαίας που έχει ήδη ενταχθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Θα υπάρξει αποδοχή της ρωσικής πρότασης από τους δυτικούς; Είναι "το μη χείρον βέλτιστον"για την Δύση. Διασώζουν τα προσχήματα και σταματούν τις ρωσικές στρατιές που όπως τις περιέγραψε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη αυτή την στιγμή "Είναι πολύ μεγάλες και πολυ-πολύ έτοιμες να αναλάβουν δράση".
Σε διαφορετική περίπτωση είναι καθαρά θέμα χρόνου να ξεκινήσουν αποσχιστικές κινήσεις στην Ανατολή και το Νότο (όπου εκτός από τους ρωσόφωνους και η λοιπή συντριπτική πλειοχηφία του πληθυσμού διάκειται φιλικά προς την Μόσχα), προσπάθεια του Κιέβου να παρεμποδίσει στρατιωτικά την απόσχιση και συνακόλουθα επέμβαση της Ρωσίας για να αρθεί το αδιέξοδο...


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου