Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Η καταπολέμηση της μελίγκρας


Κάθε χρόνο μετά τα μέσα Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή άνοδο, τα φυτά αλλά και τα δέντρα αποχαιρετούν οριστικά το χειμώνα και ετοιμάζονται σιγά σιγά να υποδεχτούν την άνοιξη. Τρυφεροί βλαστοί κάνουν την εμφάνισή τους και κάπου εκεί θα δούμε να κάνει τις πρώτες του επισκέψεις ο μικρός μας «εισβολέας» που δεν είναι άλλος από την μελίγκρα


Οι επισκέψεις αυτές διαρκούν μέχρι και τον Οκτώβριο.


Επειδή ακριβώς βρίσκεται χαμηλά στην τροφική αλυσίδα, ο ρυθμός πολλαπλασιασμού της είναι πολύ υψηλός. Το μικρό της μέγεθος δε θα πρέπει να μας ξεγελά μιας και απαριθμεί με περίπου 4.000 είδη, εκ των οποίων περισσότερα από 250 «απειλούν» τις καλλιέργειεςκάθε χρόνο είτε πρόκειται για μαρούλια πχ είτε για μήλα. Η μελίγκρα προσβάλλει τα φυτά αλλά και τα δέντρα είτε καλλωπιστικά είτε οπωροφόρα όπως επίσης και τα λαχανικά.

Προσβάλλει τους τρυφερούς βλαστούς (φύλλα, βλαστούς, μπουμπούκια κτλ) και τους καταστρέφει με τους ακόλουθους τρόπους:

Απομυζά τους χυμούς από τους τρυφερούς βλαστούς
Για να το επιτύχει αυτό εισάγει χημικές ουσίες που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των βλαστών, να ξεραθούν δηλαδή τα φυτά η ένα μεγάλο μέρος τους, τη συστροφή των φύλλων τους και τη δημιουργία στιγμάτων πάνω σε αυτά.

Εκκρίνει μια κολλώδη ουσία σαν μέλι (μελίτωμα), από το οποίο έχουν πάρει και το όνομα τους. Σε αυτή την ουσία μπορούν να αναπτυχθούν καταστροφικοί για τα φυτά μας μύκητεςόπως η καπνιά.
Λιγότερο καλές σχέσεις και μάλλον όχι τόσο... φιλικές έχει η μελίγκρα με τη γνωστή μας πασχαλίτσα, κάποια είδη πουλιών, προνύμφες άλλων εντόμων αλλά και με τις σφήκες.


Η καταπολέμηση της μελίγκρας γίνεται μετά την εμφάνισή της χρησιμοποιώντας:

1. Χημικά σκευάσματα όπως θερινοί πολτοί, εντομοκτόνα κτλ: Καλό είναι να αποφεύγονται και να χρησιμοποιούνται ως τελευταία λύση και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις προσβολών. Συνήθως δεν είναι θανατηφόρα μόνο για τα έντομα για τα οποία τα προορίζουμε αλλά και για πολλά άλλα (πχ μέλισσες), καθώς και επιβλαβή και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Να χρησιμοποιούνται με προσοχή και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις (γάντια, γυαλιά κτλ).

2. Έντομα φυσικούς εχθρούς της μελίγκρας όπως η πασχαλίτσα, ο χρύσωπας, ηκηκιδόμυγα κτλ: Στην ουσία λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και η ίδια η φύση, όμως θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στη χρησιμοποίησή τους μιας και δεν είναι όλα τα έντομα κατάλληλα για όλες τις χρήσεις και κάποια από αυτά ίσως να είναι επιβλαβή για άλλα δέντρα ή φυτά (πχ κηκιδόμυγα ).

3 .Σκευάσματα που περιέχουν τους εντομοπαθογόνους μύκητες Verticillium lecanii καιBeauveria Bassiana κτλ: Είναι νέου τύπου σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κυρίως στα θερμοκήπια και στη βιολογική γεωργία γενικότερα.

4.Βιολογικά «οικιακά» σκευάσματα: Το γνωστό πλέον σαπουνόνερο με οινόπνευμα, διάλυμα από καυτερές πιπεριές, σκόρδο και κρεμμύδι, τσουκνιδόζουμο, νερό με ξύδι κτλ. Προσοχή στις αναλογίες!

Για όσους δεν το γνωρίζουν σας παρουσιάζουμε τον τρόπο παρασκευής σαπουνόνερου (σκέτου ή με οινόπνευμα):

Θα χρειαστούμε:

Νερό
Σαπούνι τριμμένο (πράσινο ή κάποιο άλλο)
Οινόπνευμα
Σε ένα κιλό νερό (ένα λίτρο) βάζουμε 2 κουταλιές του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και το αφήνουμε να διαλυθεί εντελώς. Αν είναι λίγο χλιαρό το νερό θα διαλυθεί πιο εύκολα όμως θα πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς πριν το ρίξουμε στα φυτά μας. Πριν ψεκάσουμε ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα και ανακατεύουμε καλά. Ψεκάζουμε τους τρυφερούς βλαστούς πάνω στους οποίους βρίσκεται η μελίγκρα. Η μελίγκραδεν θα «πεθάνει» αμέσως. Από πράσινη σε λίγη ώρα θα γίνει μαύρη και ίσως να παραμείνει πάνω στο βλαστό μέχρι να πέσει κάποια στιγμή. Αν έχει πολύ ζέστη καλό είναι να μην ψεκάζουμε γιατί εκτός από τις μελίγκρες θα κάψουμε και τα φυτά μας.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τριμμένο σαπούνι με ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων. Θα έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, όμως το υγρό των πιάτων είναι αρκετά τοξικό όπως άλλωστε αναγράφει και την ετικέτα στο πίσω μέρος τους μπουκαλιού. Η αύξηση της ποσότητας του τριμμένου σαπουνιού ή του οινοπνεύματος δε σημαίνει και καλύτερη αντιμετώπιση της μελίγκρας μιας και τα φυτά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί και μπορούμε να έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Με σύνεση λοιπόν!

θηλυκός σκαραβαίος.

Σημείωση: Καλό είναι να καταπολεμήσουμε τη μελίγκρα όταν αυτή κάνει την εμφάνισή της. Αν δείξουμε ολιγωρία έστω και λίγες μέρες η αντιμετώπισή της θα γίνει πολύ δυσκολότερη κυρίως λόγω του ρυθμού με τον οποίο αυτή πολλαπλασιάζεται. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό για να απομακρύνουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της (ίσως και με πίεση αν πρόκειται για πιο σκληρούς βλαστούς)  και στη συνέχεια να δοκιμάσουμε τη βιολογική αντιμετώπιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου