Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Θανάσιμος κίνδυνος: το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία προειδοποιούν για τα σχέδια ισλαμιστών να επιτεθούν στην Ευρώπη.


Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι οι ισλαμικοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή πρόκειται να επηρεάσουν άμεσα την Ευρώπη καθώς οι τζιχαντιστές αναμένεται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος.




Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε την Τετάρτη ότι «ισλαμιστές αντάρτες στο Ιράκ σχεδίαζαν να επιτεθούν στη Βρετανία και ότι ο κόσμος δεν μπορούσε να είναι απαθής και να τους αφήσει να κάνουν ό, τι θέλουν.»

Ο Κάμερον αντεπιτίθεται στους επικριτές που έχουν πει πως δυτικές δυνάμεις πρέπει να φύγουν από το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

«Διαφωνώ με εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με μας και πως μια ακραία ισλαμική κυβέρνησης στη μέση του Ιράκ δεν θα μας επηρεάσει καθόλου. Θα μας επηρεάσει.» δήλωσε ο Κάμερον κατά τη διάρκεια ερωτήσεων πρωθυπουργού.

Το Λονδίνο έχει πει ότι έχει αποκλείσει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσον η ταλαιπωρημένη και ελλειμματική στρατιωτική μηχανή της Βρετανίας θα είναι σε θέση να αναπτύξει το προσωπικό εκεί ούτως ή άλλως παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει μια «ομάδα αναγνώρισης" στη Βαγδάτη. Το Λονδίνο έχει επίσης δεσμευθεί να σταματήσει τα τουριστικά ταξίδια των Βρετανών στην περιοχή ώστε να πλήξουν την εξέγερση.

«Έτσι, η σωστή απάντηση είναι μακροχρόνια, άκαμπτη, υπομονετική και έξυπνη με τις παρεμβάσεις που κάνουμε ... γιατί αυτά τα προβλήματα θα έρθουν πίσω και να μας χτυπήσουν στην πατρίδα, αν δεν το κάνουμε. Οι εκτιμήσεις είναι ότι τώρα αυτή [άνοδος της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία] είναι ακόμα μεγαλύτερη απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο από την επιστροφή των μαχητών της Τζιχάντ από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν», δήλωσε ο Κάμερον.

Ο Κάμερον είπε ότι περίπου 400 άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει μέρος σε μάχες με το ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, αν και παραδέχτηκε ότι, όσον αφορά το Ιράκ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πολύ λιγότερες πληροφορίες από ό, τι για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Κάμερον ήταν ανένδοτος ότι οι τζιχαντιστές αποτελούν σοβαρή απειλή για την Βρετανία.

«Οι άνθρωποι σε αυτό το [ισλαμικό] καθεστώς, που προσπαθεί να καταλάβει εδάφη επίσης σχεδιάζουν να μας επιτεθούν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

Θανάσιμος κίνδυνος

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισλαμιστές που επιστρέφουν πίσω στην Ευρώπη από τη Συρία δεν είναι πλέον μια «αφηρημένη απειλή», αλλά αποτελούν «θανάσιμο κίνδυνο.»

Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στη γερμανική εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών (BFV) έκθεση, είπε πως περίπου 2.000 Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων 320 Γερμανοί πολίτες έχουν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν με δυνάμεις που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.

«Είχαμε φόβους ότι αυτοί που επιστρέφουν από τη συριακή σύγκρουση μπορεί να προγραμματίσει επιθέσεις εδώ. Γνωρίζουμε οι φόβοι αυτοί ήταν βάσιμοι. Ένας αφηρημένη κίνδυνος έχει μετατραπεί σε συγκεκριμένο θανάσιμο κίνδυνο στην Ευρώπη», είπε.

Ο επικεφαλής του BFV Hans-Georg Maassen, δήλωσε λίγο έλειψε να πραγματοποιηθεί μια επίθεση στην Βόννη πριν από τα Χριστούγεννα που θα είχε προκαλέσει πολλές απώλειες και η οποία αποφεύχθηκε από την παρέμβαση των Γερμανικών αρχών.

Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απειλής η Γερμανία εισήγαγε ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης και ξεκίνησε ανοικτές γραμμές επικοινωνίας για τις οικογένειες που ανησυχούν πως τα παιδιά τους μπορεί να σχεδιάζουν να φύγουν για τη Συρία.

Η BFV εκτιμά ότι μόνο στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 43.000 ισλαμιστές, με τα μέλη των υπερ-συντηρητικών σαλαφιστών να αυξάνονται καθημερινά.

Ο Maassen είπε ότι οι νέοι άνθρωποι μοιράζονται τις εμπειρίες και τα βίντεο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία σε απευθείας σύνδεση.

«Αναρτούν ανατριχιαστικές εικόνες των εκτελέσεων, των κομμένων κεφαλιών ... Είναι συγκλονιστικό να δείτε τον αριθμό των «μου αρέσει» και τις περαιτέρω συνδέσεις, και αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια ομάδα στη Γερμανία, η οποία είναι έτοιμη να ριζοσπαστικοποιηθεί και να ταξιδέψει στη Συρία» είπε.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου